Сьогодні, 27 вересня 2025 року в селі Ставидла відбулося урочисте відкриття громадського “Музею історії визвольної боротьби” та свято Дня села Ставидла.
Розпочалося відкриття музею з молитви, що її відправив настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці, військовий капелан Микола Макогін. Староста сіл Ставидла, Світова Зірка, Хайнівка подякував всім хто допомагав створити та наповнити музей різноманітними експонатами всіх часів та розповів невеличку історію села Ставидла, з відкриттям музею та Днем села привітали представниця Хутора Чорних Запорожців Оксана Терещенко (вона вручила грамоту старості Владислава Кивгилі, працівнику по благоустрою Володимиру Кивгило та художньому керівнику Валентину Зіменку за вагомий внесок та вклад у створення громадського “Музею історії визвольної боротьби” та книги), отаман Буго-Гардівської паланки Віктор Тріщенко та староста Панчівського старостинського округу.
Почесне право перерізати стрічку надали ветеранам російсько-української війни, учасникам бойових дій Головенко Василю Борисович у та Паливоді Василю Вікторовичу.
В.о. директора Олександрівського краєзнавчого музею Василь Білошапка провів першу екскурсію в громадському “Музеї історії визвольної боротьби”.
Після екскурсії по музею ставидляни та гості схилили голови перед світлою пам’яттю захисників України, які полягли, вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.
Староста сіл Ставидла, Світова Зірка, Хайнівка Владислав Кивгила привітав жителів громади з Днем села, також вручив подяку за активну громадську позицію та з нагоди Дня села Ставидла художньому керівнику Валентину Зіменку та працівнику по благоустрою Володимиру Кивгило.
Концертну програму відкривали аматори
Ставидлянського сільського будинку культури, також привітали жителів села зі святом хор Івангородської православної громади, співочий колектив Первозванівської громади, виконавці з Панчівського старостинського округу, який також завітав з духовим оркестром, співачка Оксана Терещенко, група “Їде дах” та інші.
Завершилось свято за святковим столом, де пригощали, смачною кашею, свіжиною та різними смаколиками.












