ЯК ЗАПОБІГТИ БОТУЛІЗМУ?

Олександрівське управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській облсті аби запобігти захворюванню на ботулізм наголошує: слід дотримуватися вимог технології приготування кулінарних виробів із риби, консервованих та інших харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі. При виготовленні м’ясних або рибних консервів їх необхідно декілька разів стерилізувати з певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор у палички ботулізму. Останні гинуть при наступній стерилізації. Після останньої стерилізації консерви слід негайно охолодити і зберігати при температурі не вище +14°C.

Свіжі гриби необхідно перебрати, відкинути перестиглі та пошкоджені, ретельно декілька разів промити питною водою. Консервуючи гриби, необхідно додавати сіль у концентраціях 9-10%, оцтову кислоту – 1%. Щоб уникнути ботулізму, консервовані гриби не слід закривати герметично, достатньо накрити 2-3 шарами пергаментного паперу або щільними капроновими кришками та зберігати на холоді. Перед вживанням консервовані гриби необхідно піддати ретельній термічній обробці.

При консервуванні овочів та фруктів потрібно використовувати лише доброякісні, свіжі, без ознак гнилі плоди, дотримуючись рецептур та технології їх приготування, викладених у посібниках із домашнього консервування.

Ретельна термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема м’ясних тушонок, ковбас, залитих смальцем тощо – головне не тільки у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.

Не слід взагалі виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі їх м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму.

Ні в якому разі не можна купувати будь-де в’ялену та копчену рибу, м’ясні, рибні, грибні та інші консерви невідомого походження, на «стихійних» ринках, інших місцях неузаконеної торгівлі.

За перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.