Зняття РРО з реєстрації: причини, порядок, документи.

Процедура скасування реєстрації значно простіша за саму реєстрацію. Звісно, якщо ваш апарат РРО не був вкрадений і це не примусове зняття. 

Отже, скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій відбувається у випадках, коли:

  1. суб’єктом господарювання подано до податкової Заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4 -РРО;
  2. вичерпано строк служби РРО, вказаний у реєстрі екземплярів реєстраторів розрахункових операцій або у паспорті (формулярі) РРО;
  3. закінчилися визначені законодавством строки експлуатації РРО;
  4. РРО застосовується не за сферою застосування, визначеною Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій;
  5. виявлено невідповідність модифікації, конструкції та/або версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, включених до Реєстру РРО;
  6. установчі документи суб’єкта господарювання згідно із судовим рішенням визнано недійсними;
  7. наявне судове рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання – банкрута;
  8. наявне судове рішення щодо припинення суб’єкта господарювання, що не пов’язане з банкрутством;
  9. суб’єкт господарювання – фізична особа – підприємець померла, а також у разі оголошення такої особи померлою, визнання недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;
  10. в контролюючих органах наявні відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо державної реєстрації припинення суб’єкта господарювання;
  11.  викрадено РРО;
  12. змінено власника РРО;
  13. щодо господарської одиниці, де використовується РРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу, як про закритий або такий, що не експлуатується.

З чого почати процедуру зняття РРО з реєстрації:

Крок 1. Звертаєтесь до свого Центру сервісного обслуговування (далі – ЦСО), з яким у вас укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО, і повідомляєте, що хочете знятися з реєстрації та просите розпломбувати ваш РРО. Для цього вам треба взяти з собою документи про опломбування.

Крок 2. ЦСО розпломбовує ваш апарат та видає вам про це довідку (ЦСО також надсилає електронну довідку про розпломбування до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО);

Крок 3. Ви йдете додому, сідаєте за свій комп та подаєте заяву про скасування реєстрації РРО в Електронному кабінеті .  До речі, дистанційний варіант має спрощену процедуру ніж фізичне відвідування відділу контролюючого органу.  У заяві ви також зазначаєте (вибираєте) спосіб отримання довідки про скасування реєстрації РРО за формою № 6-РРО – поштою або безпосередньо в контролюючому органі або її копії (електронною поштою).

У разі викрадення РРО для скасування його реєстрації суб’єкт господарювання разом із заявою про скасування реєстрації надає копію відповідного документа з органу поліції.

Заяву про скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій за формою № 4-РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО. 

Де та яким чином відбувається скасування реєстрації РРО

Щоб вам не загубитись у морі офіційних формулювань та швидко пройти процедуру скасування реєстрації, зазначимо основні моменти. Отже:

Хто: Суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання;

ЩО: Заява про скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій за формою № 4-РРО (подається або безпосередньо у контролюючому органі, або через Е-кабінет. Останній варіант має спрощену процедуру). 

У заяві ви також зазначаєте спосіб отримання довідки про скасування реєстрації РРО за ф. № 6-РРО (поштою або безпосередньо в контролюючому органі) або її копії (електронною поштою) в Е-кабінеті.

Разом із заявою про скасування реєстрації треба надати реєстраційне посвідчення.

Куди: До контролюючого органу за місцем реєстрації РРО;

Термін виконання: Протягом п’яти календарних днів з дня отримання заяви про скасування реєстрації;

Яким чином: скасування реєстрації РРО проводиться шляхом внесення реєстраційного запису до інформаційної системи Державної податкової служби (ДПС) та надання (надсилання) суб’єкту господарювання довідки про скасування реєстрації, що засвідчує скасування реєстрації РРО;