Закон України № 3219: Отримана волонтером благодійна допомога, що внесена ним на заходи для оборони держави, не оподатковується

Державна податкова служба інформує, що Законом України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) внесено зміни щодо неоподаткування коштів, отриманих волонтерами.

Так, п.п. «б» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України передбачено, що до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається сума благодійної допомоги, отриманої волонтерами і внесеної на заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, у таких звітних податкових роках: 

–         у звітному податковому році, що передує року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів;

–         у звітному податковому році, в якому фізичну особу внесено до Реєстру волонтерів; 

–         у звітних податкових роках, наступних після року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів, але не пізніше 31 грудня року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф.