Профілактика отруєння рибою та рибопродуктами

З метою попередження можливих негативних наслідків для здоров’я людей, Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до мешканців Кропивницького району та наголошує на відповідальному споживанні водних біоресурсів (риби, рибопродуктів, ракоподібних тощо):

  • не купуйте рибу, рибопродукти, виготовлену із них продукцію на стихійних ринках;
  • вимагайте у продавця документи, що підтверджують походження товару;
  • переконайтесь у відповідності умов зберігання продукції;
  • вимагайте чек за здійснену покупку.

Найпоширенішим інфекційним захворюванням, яке пов’язане із споживанням риби та несе смертельну загрозу життю людини, є ботулізм.

БОТУЛІЗМ– гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин, що виробляє бактеріяClostridiumbotulinum.В природі бактерія знаходиться ґрунті, піску берегів, але найбільше в прибережному мулі. Тому прісноводна риба може інфікуватися зазначеним збудником, який не приносить шкоди, поки риба жива. Лише після загибелі риби збудник починає виробляти смертельний токсин, який, потрапляючи в організм людини, викликає вагомі розлади здоров’я та може привести до смерті.

Найчастіше захворювання виникає в літню пору року.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.
  •  

Профілактичні заходи

Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та інше – не варто вживати рибу в їжу. Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцне засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.

Риба – надзвичайно корисний продукт для нашого організму. Однак не варто нехтувати правилами культури харчування і їсти сиру, слабосолену рибу. Також остерігайтеся часто вживати в їжу суші, сушімі, строганину і подібні продукти даної категорії.

Але головним правилом залишається купувати тільки ту рибу, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи, сертифікат якості тощо.

ЗАСТЕРІГАЄМО!

У разі появи будь-яких з перелічених симптомів необхідно негайно звернутися до медичного закладу для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

У разі виявлення в обігу підозрілої продукції, повідомляйте Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32-04-32 або звертайтесь до територіального управління за адресою: 25004,м. Кропивницький, вул. Покровська, 73б.

Бережіть себе та своїх близьких!