Скажіть «НІ» стихійній торгівлі

Стихійна торгівля продуктами харчування – це загроза епідемічного добробуту населення. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена, оскільки такі продукти харчування завідомо не відповідають закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинкові комплекси, вокзали, автомобільні шляхи. Нерідко торгівля ведеться з землі. При цьому слід чітко усвідомлювати, що приватні особи, які реалізують продукцію таким способом, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. Продукти, які продаються із землі, із необладнаного автотранспорту в антисанітарних умовах, що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи, несуть в собі чималу загрозу стати причиною виникнення гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань, особливо у дітей, людей похилого віку, з ослабленим імунітетом, вагітних. Також на такі продукти відсутні супровідні документи, тож неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання.

Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім закладів торгівлі, є агропродовольчі ринки. Саме там розміщені державні лабораторії ветсанекспертизи, які здійснюють обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, яку реалізують, і надають продавцю товару висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи встановленої форми про те, що цей продукт придатний до вживання та не несе потенційної небезпеки для здоров’я споживачів.

Тож перш ніж купувати щось на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження та ризикувати отримати разом з продуктом харчове отруєння чи інфекційну хворобу. Що ж стосується вимог законодавства, відповідно до законів України «Про Національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» у разі виявлення стихійної торгівлі громадянам необхідно звертатися до Національної поліції та органів місцевого самоврядування. Згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративне правопорушення, торгівля «з рук», на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах і в інших невстановлених місцях, тягне за собою накладання штрафу від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Тож закликаємо мешканців громади! Не піддавайте власне здоров’я небезпеці, пов’язаній із вживанням у їжу продуктів негарантованої якості.

Пам’ятайте: стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування!

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області