Морозиво: користь чи шкода, смачно чи небезпечно

З настанням тепла зростає попит на морозиво – найулюбленіший десерт дітей і багатьох дорослих.

Сьогодні виробники пропонують безліч варіантів цього продукту: з наповнювачами, поливками, різноманітних форм та кольорів.

Як серед такого розмаїття зробити правильний вибір та придбати якісне морозиво? На що варто звернути увагу?

Упаковка та форма

Насамперед слід уважно подивитися на упаковку. Вона має бути герметичною та без пошкоджень. Також важливою є форма продукту. Її зміна свідчить про те, що морозиво тануло, а це досить часто призводить до розмноження бактерій.

Умови зберігання

Необхідно звернути увагу на те, за яких умов зберігають морозиво та чи підтримує морозильна камера необхідну температуру. Через недотримання умов зберігання продукт може бути зіпсованим ще до того, як закінчиться термін його придатності.

Етикетка та склад

На етикетці обов’язково має вказуватися наступна інформація: адреса виробника, назва продукту, склад, харчова та енергетична цінність, термін придатності та умови зберігання, вага. Обирайте морозиво, яке не містить у складі штучних стабілізаторів, барвників та рослинних жирів.

ДСТУ

Під час вибору морозива віддавайте перевагу тому, на упаковці якого є позначка ДСТУ (державний стандарт). Для морозива є три стандарти: 4733, 4734 та 4735.

4733 – найбільш натуральне морозиво. До його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір.

4734 – морозиво плодово-ягідне, щербет, заморожений лід. У такому продукті молоко замінюють на воду або цукровий сироп.

4735 – морозиво, в яке додають пальмову та кокосову олії. Воно швидко тане, а смак має менш насичений.

Зверніть увагу: позначка ТУ (технічні умови) говорить про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості.

Згідно з чинним законодавством морозиво не підлягає обов’язковій сертифікації. Суб’єкти господарювання можуть виготовляти його як за встановленими державними стандартами України, так і за власними технічними умовами.

Морозиво на вагу

З’ясувати склад і термін придатності морозива, яке продається на вагу, досить важко. Також складніше забезпечити правильний температурний режим у мобільних торгових точках-холодильниках. Тому, краще купувати морозиво на вагу в кіосках, де дотримуються стандартів виробництва і зберігання.

Кропивницьке районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в

Кіровоградській області