У Розумівці та в  урочищі «Чорний Ворон» відбулися заходи з увічнення пам’яті повстанців Холодного Яру.

В рамках проведення ХХІХ Всеукраїнських вшанувань Героїв Холодного Яру 23 червня в селі Розумівка та в  урочищі «Чорний Ворон», що на його околиці, відбулися заходи з увічнення пам’яті повстанців Холодного Яру.

На братській могилі отамана Чорного Ворона та його козацтва священник ПЦУ отець Миколай провів панахиду. Для вшанування пам’яті, квіти на могилу та до пам’ятного знака Горліса Горського поклали керівництво Олександрівської селищної ради Олександр Безпечний та Василь Скляренко, представники Кіровоградської обласної військової адміністрації та члени історичного клубу «Холодний Яр». Від малих дітей до сивочолих чоловіків, усі схилили голови в журбі  за загиблими борцями з окупаційним більшовицьким режимом, адже кожне нове покоління вірить, що може змінити світ, що вільний козацький народ завжди буде господарем на своїй землі.

       Одним із борців  доби  Української революції 1917-1921 років є осавул полку гайдамаків Холодного Яру, видатний письменник Юрій Горліс-Горський, який не раз бував в Розумівці, де на нього ждали «кінь і шабля», бо мав надійних побратимів серед розумівчан. На знак вшанування та увічнення пам’яті видатного діяча української державності, в центрі Розумівки відбулося урочисте відкриття перейменованої вулиці на честь Юрія Горліса-Горського. Слово мали президент Історичного клубу «Холодний Яр», член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, академік Національної академії наук вищої освіти України Роман Коваль, начальник управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності Кіровоградської обласної військової адміністрації Віталій Останній, Олександрівський селищний голова Олександр Безпечний.

         В рамках проведення даного заходу Розумівським старостою Миколою Христенком було проведено відкриття тимчасової Алеї новітніх героїв – наших хлопців-односельців Дмитра Джогана та Василя Скрипніченка, захисники  загинули у війні з російськими окупантами, які забувши уроки історії, знову хочуть впрягти в ярмо вільний український народ. Під музичний супровід військового оркестру 93-ї ОМБр «Холодний Яр» до відкритих меморіальних знаків загиблих воїнів-героїв було проведено покладання квітів представниками влади та громадськістю.

        Також письменник Роман Коваль  провів презентацію книги Юрія Горліса-Горського «Це було давно…». Дана книга висвітлює події визвольних змагань наших земляків – борців за волю України на теренах Олександрівщини. Всі присутні мали можливість живого спілкування з письменником та придбати його книжкові видання, а також отримали задоволення від літературно-музичної сцени, представленої військовим оркерстром 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», письменницею Ларисою Ніцой, виконавцями Світланою Мирводою, Юрком Юрченком «Юркеш», Володимиром Пастушком, Володимиром Гонським, Вячеславом Купрієнком, Лізою Чухліб, Олесею Кучук, Хальгою (Ольгою) Джуваго та Михайликом Крохмалем.

        На завершення заходу староста Микола Христенко запросив усіх присутніх скуштувати повстанського кулішу та місцевого трав’яного чаю/

        PS .За сприяння в розвитку історико-меморіального заповідника «Чорний Ворон» головою фундації духовного та національного відродження А. Войним  було вручено подяку Олександрівському селищному голові Олександру Безпечному та старості с. Розумівка, с. Миколаївка Миколі Христенку.