14 грудня – День вшанування учасників ліквідації на ЧАЕС.

Цього дня далекого 1986 року було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної станції. Цей день ще прийнято називати Днем ліквідатора. На території Несватківського старостинського округу проживає 7 жителів, які мають статус ліквідатора. З нагоди цього дня в Несватківській філії КЗ «Центральна бібліотека» відбулася зустріч з ліквідатором «У кожного з нас з Чорнобилем свої рахунки» Кожедубом Олександром Івановичем, який з 1987 по 2016 рік працював на ЧАЕС. Олександр Іванович розповів  присутнім про свій життєвий та трудовий шлях, про жахливі наслідки після аварії та шляхи їх подолання. Гість зустрічі охоче відповідав на питання присутніх та ділився своїми спогадами про пережите.

 Під час зустрічі обговорювались питання соціального захисту чорнобильців – ліквідаторів та чорнобильців, які мають статус 1 та 2 категорії. На зустрічі була присутня староста села Несваткове Погрібна Тетяна Борисівна, яка розповіла про соціальний захист чорнобильців на законодавчому рівні. Всі присутні мали змогу переглянути книжкову виставку «Зоря полинова горить».

 Чорнобиль… Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, завжди це слово буде чорним вогнищем скорботи. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною.