Афганська війна – одна з самих трагічних сторінок історії нашого народу, яка тривала вдвічі довше ніж Друга світова

За 10 років війни в Афганістані з 1979 по 1989 роки пройшло майже 700 тисяч осіб, серед них 30% були українці. В Олександрівському районі 300 осіб молодих юнаків брали участь у бойових діях на території Афганістану. На Афганській землі свій інтернаціональний обов’язок виконували також наші жителі села Розумівки: Вовченко Людмила Андріївна 1984-1985 рр. – медсестра, Безлюдько Іван Миколайович 1985-1987рр.- офіцер, Поліщук Василь Григорович 1982-1984рр. – офіцер, Задорожній Андрій Федорович 1984-1985 рр. – шофер, Голинський Анатолій Володимирович 1985-1986 рр. – шофер. Офійційно афганська війна тривала з 25грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року.  Отже сьогодні 33-ття річниця виведення військ з території Афганістану. 15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших солдатів, службовців.   Посивіли до строку юні наречені і молоді дружини, чекання вибілило скроні і батькам жителям села Розумівка Зеленько Миколи та Зеленько Ганни, які так і не дочекалися свого синочка.  26 лютого 1985 року Вася написав листа рідним. Коротко розповів, як служиться, привітав маму і сестричку з наступаючим Восьмим березня. «Вибачте, листівки не знайшов, тому поздоровлю малюнком», – повідомляв він і додав на аркуші власноруч намальовані квіти. Цей лист з далекого Афганістану був ще у дорозі, а випередила його похоронка з болючими і гіркими словами: «Ваш син – Зеленько Василь, виконуючи інтернаціональний обов’язок, загинув смертю хоробрих 2 березня 1985 року». Ми пам’ятаємо та вшановуємо світлу пам’ять про нашого земляка Зеленька Василя, який загинув виконуючи інтернаціональний обов’язок.

  14 лютого 2022 року на годину пам`яті «Й досі болить Афганістан……»  сповнену  почуттям патріотизму та гордості за земляків – героїв, були запрошені: селищний голова Олександр Безпечний, заступник селищного голови Василь Скляренко, помічник-консультант Народного депутата України Олеся Довгого Катерина Бондаренко,  Василь Білошапка –директор КУ “Олександрівський краєзнавчий музей” , староста сіл Миколаївка та Розумівка Микола Христенко. Сьогоднішня зустріч – данина пам’яті всім, хто причетний до героїчної й трагічної афганської війни, сторінки історії нашої країни, яку не можливо викреслити та стерти з нашої пам’яті.  Учасники заходу уважно прослухали розповідь про події тих років, який для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших солдатів, службовців, важкий, сумний підсумок. На завершення заходу всі присутні вшанували пам`ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки, яка встановлена на будівлі Розумівської школи, де проходили шкільні роки Василя Зеленька, та на місцевому кладовищі на могилу, де він похований.

Керівництво відвідало  матір загиблого в Афганістані Василя Зеленька  Ганну Зеленько та матір воїна –афганця   Анатолія Голинського  – Галину Голинську, вручили подарунки та побажали   родинного затишку та благополуччя. Низький уклін матерям, які виховали героїв.