Безпечне застосування пестицидів та агрохімікатів-уникнення отруєнь

З приходом весни та настанням сприятливих умов, на підприємствах  сільського господарства розпочинаються весняно-польові роботи. Під час їх виконання, працівникам доводиться проводити  цілий комплекс робіт із застосуванням мінеральних добрив, гербіцидів, протруювачів, які використовуються при виконанні  підживлення посівів, протравлення та перевезення насіннєвого матеріалу. Під час сівби використовуються отрутохімікати. Сучасне життя неможливо уявити без використання пестицидів, отрутохімікатів і токсичних речовин, що застосовують для знищення шкідливих організмів.  Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людини. Неконтрольоване застосування пестицидів створює вагому еколого-гігієнічну проблему внаслідок підвищення ризику захворювання всього населення. В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через органи дихання, шкіру, шлунково-кишковий тракт та викликати певні порушення його життєдіяльності, тобто гострі або хронічні отруєння. Щоб уникнути прикрих випадків отруєння необхідно суворо дотримуватись правил поводження із пестицидами.

На даний час в Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, а також продаж їх населенню повинні здійснюватися тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні», який постійно доповнюється.
Таким чином, для попередження випадків отруєння працівниками та упередження виникнення скарг серед населення щодо неправомірних дій посадових осіб при застосуванні пестицидних препаратів та агрохімікатів на сільськогосподарських угіддях, Олександрівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре нагадує про дотримання основних вимог безпечного застосування пестицидів та мінеральних добрив сільськогосподарськими підприємствами, фермерами та приватними господарствами.

Відповідно до вимог санітарного законодавства, не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства повинна сповіщати населення про місця, строки і методи застосування пестицидів. У радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Інформацію про проведення хімічної обробки необхідно доводити до населення за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням місцевих адміністрацій, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів, тощо, а також розміщенням об’яв у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.).

Звертаємо увагу власників господарств, що санітарно-захисна зона між оброблюваним об’єктом та житловою забудовою повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 м, а при використанні вентиляторних оприскувачів – 500 м. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-22:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 °С. Протягом доби після внесення пестицидів та агрохімікатів заборонено перебувати на оброблених ділянках.

При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання, тощо. За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи згідно з вимогами ДСП 382-96.

Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами (усіх груп токсичності) сільськогосподарських, лісових та інших земель, які розташовані ближче 5 км від місця постійного розташування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших); 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо), садів, виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Крім цього, з метою профілактики отруєнь пестицидами, особам, які працюють з агрохімікатами, та керівникам сільськогосподарських підприємств слід проводити наступні профілактичні заходи:

  • механізувати виробничі процеси, які виключать безпосередній контакт працівників з токсичними речовинами;
  • при застосуванні пестицидів по можливості заміняти токсичні речовини на менш токсичні або нетоксичні;
  • використовувати пестициди суворо за призначенням, відповідно до інструкції;
  • витримувати терміни застосування пестицидів і безпечні терміни збору врожаю;
  • допускати до роботи з токсичними речовинами працівників лише в спецодязі, індивідуальних засобах захисту органів дихання, очей та шкіри;
  • дотримання працівниками правил особистої гігієни (після виконання робіт -ретельне миття з милом рук та інших відкритих ділянок тіла, полоскання порожнини рота);
  • чітко виконувати правила техніки безпеки під час зберігання та використання токсичних речовин;
  • ретельно обробляти одяг, у якому працювали(витрусити і випрати в розчині мила чи прального порошку, соди);
  • не допускати дітей на оброблені пестицидами ділянки, не проводити обробку в їх присутності, не зберігати отруту в пляшках з-під напоїв, які приваблюють дітей, ретельно ховати отруту в місцях, недоступних для дітей;
  • не обробляти рослини пестицидами після дощу та при сильному вітрі, бо вони можуть потрапляти на сусідні ділянки, в житлову зону;
  • проводити санітарний інструктаж і навчання працівників з безпечних методів використання токсичних речовин;
  • надавати спеціальне дієтичне харчування з лікувально-профілактичною метою, яке повинно містити продукти, які послаблюють вплив отрути, підвищують опірність організму до дії токсичних хімічних речовин.
  • пестициди і агрохімікати в торговій мережі повинні реалізуватись в заводському пакуванні, мати маркування та відповідні супровідні документи;

При перших ознаках гострого отруєння (головокружіння, чхання, кашель, задишка, блювота, біль в животі та інше) слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Пам’ятайте! Неправильне використання хімічних засобів захисту рослин може стати причиною отруєнь. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.