Боротьба з амброзією

Олександрівська селищна рада нагадує, що наближається час цвітіння амброзії полинолистої. Зараз рослини амброзії знаходяться на початку стадії бутонізації. Розпочинає цвісти амброзія полинолиста в нашій зоні з кінця липня. Період масового цвітіння припадає на серпень-вересень. Щоб не допустити утворення пилку та масової його концентрації у повітрі, плодоношення та засмічення ґрунту знищити рослини амброзії необхідно саме до цвітіння.

Найбільш ефективний метод боротьби з амброзією – видалення рослин разом з корінням. На клумбах та присадибних ділянках найкраще саме виривати рослини. На посівах сільськогосподарських культур проти амброзії застосовуються гербіциди, ефективні проти однорічних дводольних бур’янів. Скошування на низькому рівні рослин амброзії безпосередньо перед цвітінням також буде ефективним методом боротьби. Так мінімізується здатність до відростання рослини.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина. Розмножується насінням, яке утворюється в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати до 100 тис. насінин. Бур’ян значно збіднює грунт, пригнічує та витісняє сільськогосподарські рослини, що спричиняє значні втрати врожаю. Крім того, пилок амброзії полинолистої є сильним алергеном. Потрапляючи до органів дихання, в очі, ніс, бронхи, викликає алергічне захворювання – поліноз, сльозотечу, погіршується зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі. У хворих на астму викликає приступи хвороби.

Зважаючи на вищезазначене просимо Вас вжити заходи по знищенню рослин амброзії та недопущення її масового цвітіння.