День української писемності та мови в бібліотеці

Мова кожного народу – явище давнє, її коріння сягає у доісторичні часи. Вона є найгеніальнішим результатом матеріальної і духовної діяльності багатьох поколінь. 9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято — День української писемності та мови. Також цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого Преподобного Нестора-Літописця, який був послідовником видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила, і якого називають основоположником письмової української мови. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації і зміцнює державу. В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги – вона стала символом єднання нації.

З нагоди Дня української писемності та мови в читальному залі Олександрівської центральної бібліотеки оформлено книжкову виставку «Відродися, моя мово, щоб звучала в серці знову», де  експонуються книги, присвячені писемності,  історії виникнення та розвитку української мови. Виставка представлена розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, збірників,  які присвячені рідній мові, підбірками поетичних творів, афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову. 

Для старшокласників НВК № 2 працівники книгозбірні спільно з вчителем української мови Л.Гаєвською  провели мовознавче свято під назвою «Співуча, ніжна і близька». Провідний бібліотекар В. Бондар підготувала гроно мовних цікавинок з історії виникнення та становлення української писемності та мови, а також провела інтелектуальний мовознавчий  турнір. Юнаки і дівчата брали активну участь у конкурсах «Най-най-най», «Перекладач», «Говори правильно», читали вірші-паліндроми та поезію про українську мову. Захід пройшов в теплій, святковій атмосфері і завершився флеш-мобом «Я люблю українську мову». Працівники бібліотеки висловили  надію, що всі українці  переймуться високим патріотичним духом рідного слова, відчують великі принади рідної мови і вже не зрадять її ніколи. Адже мова не лише засіб спілкування, через неї відбувається процес самовизначення нації. Тож, думайте, розмовляйте, мрійте, пишіть, жартуйте, співайте, читайте рідною мовою!