До уваги жителів селища!

У грудні 2018 року в районній газеті «Вперед» розміщено повідомлення про проведення 17.01.2019 року  Олександрівською районною державною адміністрацією слухань щодо розроблення містобудівної документації з метою   розміщення на території Олександрівської селищної ради сонячної електростанції на площі 33,0 га. При цьому в повідомленнях жодним словом не зазначалось де саме планується розмістити сонячну електростанцію, площею 33,0 га. Станом на 02.01.2019 детальний план забудови не розміщений на офіційному сайті Олександрівської районної державної адміністрації, що не дає змогу ознайомитись з проектом детального плану забудови де буде розміщено сонячну електростанцію.

Якщо ви прямуєте по об’їзній дорогі в сторону м.Кропивницький з лівої сторони ми бачимо річку Тясмин, потім поворот на хутір (пляж), за поворотом ми бачимо прекрасні зелені луки та пасовища, що простягнулись майже до залізничної дороги в сторону с.Бірки. Так от Олександрівська селищна рада повідомляє, що територію від повороту на хутір (пляж)  і майже до залізничної дороги та до межі з селом Бірки планується Олександрівською районною державною адміністрацією віддати під будівництво сонячної електростанції, площею 33,0 га.

Ця територія  остання природна екосистема в селищі Олександрівка, де люди випасають худобу, здійснюють заготівлю сіна, займаються рибальством, можуть відпочити на державні та релігійні свята. Крім того, на  даній земельній ділянці вже розвелись різноманітні дикі звірі та птахи, які почувають себе вільно та захищено на такій площі земельної ділянки. А ще на даній території  заплановано будівництво об’їзної дороги з виходом на трасу Київ-Знам’янка, куди вже державою використано мільйони коштів.

Наскільки селищній раді відомо, в планах будівництва електростанції є осушення даної території від підтоплень. Зрозуміло тепер всім, що на даній території буде гола земля, вода відійде з верхнього шару землі, що може спричинити  відсутність води в колодязях та копанках людей, знищить флору та фауну, чим порушить природну екосистему.

Тому жителі Олександрівки повинні зрозуміти, що станеться при встановленні на даній території сонячної електростанції.

На даний час, тобто з 21.12.2018 року, відповідно до рішення 33 сесії Олександрівської селищної ради 7 скликання від 21.12.2018 №770 «Про затвердження містобудівної документації «Оновлення та внесення змін до генерального плану та зонінг селища Олександрівка Олександрівського району Кіровоградської області» ця земельна ділянка знаходиться в межах  селища Олександівка і, відповідно, розпоряджатись нею має право Олександрівська селищна рада після встановлення відповідних меж. В цьому напрямку селищна рада  працює – укладено відповідний договір на  розроблення та встановлення меж.

Розпордяження голови Олександрівської районної державної адміністрації від 23.10.2018 року №318-р «Про надання дозволу на розроблення детального плану території» розглянуто на сесії Олександрівської селищної ради  21.12.2018 року та на засіданні виконавчого комітету селищної ради де депутати селищної ради та члени виконавчого комітету висловили своє занепокоєння таким розвитком подій. За результатами розгляду розпорядження №318-р від 23.10.2018 року  направлено до голови Олександрівської районної держаної адміністрації Бороти О.Д. відповідне звернення з рекомендацією утриматись від прийняття в подальшому розпоряджень (рішень) щодо вищезазначеної земельної ділянки.

Тож Олександрівська селищна рада пропонує жителям селища прийняти активну участь та висловити свою громадську позицію на громадських слуханнях щодо розміщення сонячної електростанції, які відбудуться в Олександрівській районній державній адміністрації 17.01.2019 з 10.00 до 16.00 години. Також просимо депутатів районної ради прийняти участь у громадських слуханнях,  звернути належну увагу з цього питання та розглянути розпорядження №318-р від 23.10.2018 року депутатським корпусом районної  ради.

 

Виконавчий комітет Олександрівської селищної ради