Яка процедура отримання в центрі зайнятості коштів для провадження підприємницької діяльності?

Зареєстрований безробітний, що є застрахованою особою і який отримує допомогу по безробіттю, має право на її одноразове отримання для організації підприємницької діяльності.

Проте, існує декілька обмежень щодо виплат для організації підприємницької діяльності. А саме, допомога одноразово не виплачується:

  • особам, яким ще не виповнилося 18 років;
  • безробітним, яким тривалість її виплати скорочувалась за певні порушення;
  • особам, які протягом 24 місяців до початку безробіття були зареєстровані як ФОП.

Протягом місяця після реєстрації безробітного в центрі зайнятості розглядається питання про пропонування особі підходящої роботи.

Тільки за її відсутності, з урахуванням озвучених інших застережень, розглядається питання про можливість отримання коштів одноразово.

Безробітний готує бізнес-план і разом із заявою подає його до центру зайнятості.

Центр зайнятості може залучати безробітних, за їх бажанням, до семінарів або організувати навчання з питань підприємництва. Під час такого навчання безробітних, серед іншого, навчають як написати бізнес-план.

Попередній розгляд питання про виплату коштів здійснюється відповідною комісією.

На підставі висновку комісії приймається рішення про виплату коштів.

Ознайомившись з таким рішенням безробітний реєструється як фізична особа підприємець або ним утворюється юридична особа. Після таких дій на рахунок особи перераховуються відповідні кошти.

Розмір одноразової виплати залежить від розміру допомоги по безробіттю конкретної особи та залишку тривалості виплати такої допомоги в межах 360 календарних днів загальної тривалості її виплати.

Якщо безробітний вже 4 місяці отримує допомогу, то йому одноразово будуть виплачені кошти за 8 місяців. Якщо щомісячний розмір допомоги складає, наприклад, 3 тисячі грн, то одноразова виплата складе 24 тисячі грн.