Первинна ланка медицина. Міфи та факти.

Колектив КНП «Олександрівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександрівської селищної ради (далі – КНП «Олександрівський ЦПМСД») – первинної ланки медицини звинувачує керівництво Олександрівської селищної ради у непрозорості конкурсу на посаду головного лікаря. Попробуємо розібратися в цій ситуації.

19 червня 2021 року (п’ять місяців тому) набрав чинності указ Президента України №261/2021 від 18.06.2021 року «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоровʼя та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників», яким передбачено підвищення з 01 січня 2022 року заробітних плат у сфері охорони здоров’я для лікарів до розміру не менше ніж 20 000 гривень на місяць, для середнього медичного персоналу — не менше ніж 13 500 гривень на місяць.

Керівництво Олександрівської селищної ради неодноразово зверталося до в.о. головного лікаря О.Зубахи та заступника головного лікаря А.Ситника стосовно опрацювання питання щодо удосконалення підходів з визначення умов оплати праці медичних працівників, зокрема щодо забезпечення розрахунку справедливого співвідношення між заробітними платами медичного персоналу та керівного складу закладів охорони здоров’я.

Питання щодо діяльності КНП «Олександрівський ЦПМСД» тричі розглядалось на засіданнях виконавчого комітету. Основна вимога членів виконавчого комітету Олександрівської селищної ради – збереження мережі первинної медичної допомоги у населених пунктах громади, недопущення необґрунтованої ліквідації амбулаторій загальної практики, фельдшерсько-акушерських пунктів.

КНП «Олександрівський ЦПМСД» було підготовлено проект рішення Олександрівської селищної ради «Про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Олександрівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області», який поданий на розгляд депутатів за пів-години до початку сесії, і як результат – порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року №1094 «Про затвердження порядку проведення конкурсу на заняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» та наказу Міністерства охорони здоровʼя України від 31 жовтня 2018 № 1977 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоровʼя».

Разом з цим, адміністративним персоналом КНП «Олександрівський ЦПМСД», на даний час не наданий на розгляд бюджетній комісії Олександрівської селищної ради бюджет підприємства на 2022 рік, не розроблений фінансовий план на 2022 рік, а основне – не розроблений статут підприємства – основний документ підприємства, з урахуванням реформ у медичній галузі та указу Президента України №261/2021 від 18.06.2021 року.

Така «діяльність» адміністративного персоналу КНП «Олександрівський ЦПМСД» – професійна некомпетентність, злочинна халатність чи відкритий саботаж?

Затвердження порядку проведення конкурсу та оголошення самого конкурсу на посаду директора КНП «Олександрівський ЦПМСД» відбудеться на сесії 30 листопада 2021 року.

На даний час жодного конкурсу на посаду директора КНП «Олександрівський ЦПМСД» Олександрівська селищна рада – не проводила.

Олександрівська селищна рада чітко буде дотримуватися чинного законодавства у проведенні конкурсу та не допустить спекуляції на цю тему.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року  №1094 «Про затвердження порядку проведення конкурсу на заняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» на офіційному веб-сайті Олександрівської селищної ради  одночасно з оприлюдненням рішення про проведення конкурсу буде оголошено про початок формування конкурсної комісії.

Конкурсна комісія утворюється рішенням Олександрівської селищної ради не пізніше ніж через 20 днів після оприлюднення рішення про проведення конкурсу.

До складу конкурсної комісії будуть входити у рівній кількості:

– представники Олександрівської селищної ради;

– представники трудового колективу КНП «Олександрівський ЦПМСД», обрані на загальних зборах трудового колективу;

– представники галузевих професійних спілок, громадських об’єднань у сфері охорони здоров’я відповідного функціонального спрямування та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності (за умови реєстрації таких громадських об’єднань не менш як за два роки до дати рішення про проведення конкурсу) та/або незалежні експерти у сфері охорони здоров’я.

Проведення конкурсу буде відбуватися в сесійній залі Олександрівської селищної ради з прямою онлайн-трансляцією.

Будемо мати надію, що з новим директором та адміністративним персоналом – КНП «Олександрівський ЦПМСД» перезавантажиться та буде в повному обсязі надавати медичні послуги населенню нашої громади.