Портрет отамана Чорного Ворона (Миколи Скляра) у Розумівці

У жовтні 1920 року у бою з переважаючими військами будьонівців у лісі під селом Розумівкою поліг військовий діяч часів УНР, повстанський отаман (1919-1920 рр.), командир кавалерійського полку, другий помічник командувача Кримського корпусу Повстанської армії Нестора Махна, а потім командир ударно-розвідувального загону Степової дивізії Костя Блакитного (серпень-жовтень 1920 р.) Чорний Ворон (Микола Скляр). Разом з ним загинули і понад 300 його козаків.

Чорний Ворон (Микола Скляр) став одним із прообразів роману Василя Шкляра «Чорний Ворон», за мотивами якого знято і художній фільм.

Про Чорного Ворона (Миколу Скляра) збереглось небагато інформації. Він народився у Жовтих Водах. Навчався у в Катеринославському гірничому інституті. Воював в арміях Григорьєва, Махна, в Степовій дивізії Костя Блакитного. Разом з Костем Блакитним, який у вересні 1920 року був обраний  головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць, опинився у Холодному Яру.

Юрій Горліс-Горський у романі «Холодний Яр» так описує зовнішність Чорного Ворона (Миколи Скляра): «Меткий вершник, він був одночасно якийсь повільний і нерухливий. Коли згинав руку, здавалося, що гне штабу заліза. Його рухи мали в собі щось гіпнотичне. Нагадували “ліниві” рухи тигра в клітці. До того ж Ворон мав дивовижні очі: темні, тверді, непорушні. Він зовсім не кліпав повіками. Змінюючи напрямок погляду, повертав не очима, а всією головою».

Крім цього опису жодної фотографії отамана не збереглось.

І от, коли проводилась реекспозиція Музею історії села Розумівка, патріотам Кропивницького дуже схотілось мати портрет українського діяча. Громадська організація «Фундація духовного та національного відродження «Чорний Ворон»» замовила портрет Чорного Ворона (Миколи Скляра) кропивницькій художниці, члену Національної спілки художників України Людмилі Демиденко, якій дуже вдаються саме портрети. Живописиця, на погляд тих, хто вже міг споглядати портрет отамана, добре впоралась із завданням.

Портрет Чорного Ворона (Миколи Скляра) вже презентували 14 жовтня на виставці у Музеї мистецтв у Кропивницькому. А 16 жовтня картину привезли в Розумівку, де вона посіла чільне місце в експозиції про холодноярців. Кажуть, що художниці вдалось відтворити образ отамана так, що коли дивишся на портрет і повертаєш голову, то і Чорний Ворон ніби повертає за вами свої дивовижні очі. Приїдьте у Музей історії села Розумівка – філію Олександрівського краєзнавчого музею і переконайтесь самі.