Розпочався місячник боротьби з американським білим метеликом, амброзією полинолистою та повитицею польовою!!!

Про це видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19 липня 2019 року № 914-р “Про місячник знищення вогнищ американського білого метелика, амброзії полинолистої та повитиці польової”. Зазначеним розпорядженням рекомендовано сільським головам, голові ОТГ – організувати роботу та вжити невідкладні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ перелічених вище шкідників, а також забезпечити висвітлення заходів, що проводитимуться під час місячника, серед населення.

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян, поширений в Кіровоградській області, який завдає великої шкоди не лише сільському господарству, а й здоров’ю людини.

Американський білий метелик – карантинний шкідник, який пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Особливо сильно уражує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін. Метелик в нашій зоні розвивається у двох генераціях: перша- кінець травня-червень, друга- кінець липня-серпень. Розповсюджується АБМ транспортними засобами, різними вантажами, вітром, при перельотах метеликів.

Повитиця польова – однорічна рослина-паразит, яка не маючи ні коренів, ні справжніх листків, кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів (гаусторії) і живиться за її рахунок. Цей злісний бур’ян засмічує посіви усіх сільськогосподарських культур, узбіччя доріг, під’їзні шляхи, береги річок, а також поля.