Шановні мешканці Олександрівської громади!

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» турбується про ваше здоров’я та нагадує, що запобігти багатьом інфекційним хворобам можна завдяки вакцинації.

В останній тиждень квітня щороку проводять Всесвітній тиждень імунізації, щоб нагадати про важливість щеплень для захисту людей – а особливо маленьких дітей – від інфекційних хвороб.

Імунізація — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини. Для нашої країни питання вакцинації є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній. А лише охоплення вакцинацією на рівні 95-97% населення країни дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями — це називається колективним імунітетом. ВООЗ застерігає: якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька відсотків — це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб, що нижчий колективний імунітет, то вищі шанси виникнення спалахів та епідемій.

Україна гарантує своїм громадянам щеплення проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи й епідемічного паротиту («свинки»). Ці щеплення внесені до Національного календаря, й отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря/педіатра. Крім того, для збереження здоров’я можна додатково вакцинуватись від короновірусної інфекції та грипу, пневмококової, менінгококової  та ротавірусної інфекції,  вітряної віспи, гепатиту A, папіломавірусної інфекції. Всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними.

Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, можуть навіть призвести до інвалідності, а деякі —до смерті. Вакцинація має на меті захистити організм від інфекції, запобігти важкому перебігу та появі ускладнень від неї. Дитина, яка не отримала щеплення проти тих чи інших інфекцій, наражається на великий ризик захворіти, особливо якщо таких дітей стає з року в рік більше. Застосування вакцин знижує вірогідність поширення відповідних інфекцій у сотні разів! На сьогоднішній день альтернатив вакцинації з метою профілактики захворювання на відповідні інфекції немає.

Будьте здорові, бережіть себе, та своїх дітей!