ЧИ ПОТРІБНІ СПЕЦІАЛЬНІ ДОЗВОЛИ НА ВИКИДИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ГЕНЕРАТОРІВ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ?

        Постійні масовані російські обстріли енергетичної інфраструктури України і, як результат значно пошкоджена її інфраструктура, змушують громадян та суб’єктів господарювання застосовувати альтернативні способи отримання електроенергії – генератори (бензинові, дизельні, газові). Та постає питання, чи потрібні спеціальні дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при використанні генераторів.

Насправді під час роботи генератора в атмосферне повітря викидаються забруднюючі речовини, які можуть мати негативний вплив на здоров’я людини та навколишнє середовище. Це вуглецю оксид, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок (сажа), азоту діоксид, вуглеводні С12-С19, діоксид сірки тощо. Генератор є стаціонарним джерелом викиду, при роботі якого утворюються і надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини і на які необхідно мати документ дозвільного характеру відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

      Однак до зазначеного Закону було внесено зміни. Відтак тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року, дозволяється експлуатація генераторів, систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (окрім випадків, якщо вони є невід’ємною частиною об’єкта нерухомого майна, введеного в експлуатацію до 24 лютого 2022 року).

        Тож наразі ані до громадян, ні до суб’єктів господарювання, які після початку введення воєнного стану в Україні почали використовувати генератори, не діє вимога щодо отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин. Якщо ж генератор після закінчення дії воєнного стану все ще буде використовуватися, то потрібно буде отримати дозвіл на викиди.