СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ – ЗАБОРОНЕНО!

         Восени одним із розповсюджених джерел забруднення атмосферного повітря є спалювання опалого листя, сухої трави тощо як окремими суб’єктами господарювання, так і населенням. Жителі міст та сіл області відчувають при цьому не тільки дискомфорт умов проживання, а й погіршення стану здоров’я, оскільки дим від спалювання сухої рослинності може спричинити захворювання дихальних шляхів та алергічні реакції. Протягом літа листя дерев та навколишня рослинність накопичують пил та інші шкідливі речовини, зокрема викиди транспорту і підприємств. Внаслідок горіння сухої трави та опалого листя виділяється дим, котрий містить оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, сажу, а також сполуки важких металів. У листі, яке тліє без доступу повітря, утворюється бензопірен – речовина, що здатна викликати онкологічні хвороби. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільнюються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

            Олександрівське  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу громадян та суб’єктів господарювання, що відповідно до чинного законодавства зібране листя повинне вивозитися на спеціально відведені ділянки для компостування, або ж мешканцям населених пунктів необхідно самостійно облаштовувати компостні ділянки у разі неможливості вивезення листя та іншого сміття, яке придатне до перегнивання.

         Спалювати листя, побутові відходи на території житлової забудови, на присадибних ділянках, у скверах і парках суворо заборонено відповідно до Закону України «Про охорону атмосферного повітря»,  Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць.         Навіть малий крок у збереженні довкілля стає великою справою в час руйнувань і техногенного забруднення. Тому своїм бережливим ставленням до використання природних ресурсів та стану навколишнього середовища ми маємо підтримувати все живе, аби скоріше відновити нашу природу й довкілля.