СВОЄЧАСНЕ ПРОВЕДЕННЯ ДЕРАТИЗАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ – ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ, ЯКІ РОЗПОВСЮДЖУЮТЬ ГРИЗУНИ 

Актуальною проблемою для Кіровоградщини є розповсюдження гризунів у міській та сільській місцевості, які завдають шкоду людині як збудники та носії небезпечних інфекційних захворювань.

Випадків сказу і туляремії серед населення області не зареєстровано. Однак збудник туляремії був виявлений у мишовидних гризунів на території Маловисківського району.

Одним із найважливіших санітарних протиепізоотичних та протиепідемічних заходів боротьби з гризунами є їх своєчасне знищення, тобто проведення дератизаційних робіт. Дератизація – це комплекс санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та протиепідемічних заходів, які включають роботи з винищування та захисту від гризунів (у тому числі носіїв та розповсюджувачів інфекційних хвороб людини і тварин) у будівлях і спорудах населених пунктів, транспорті та у навколишньому середовищі.

Враховуючи обставини, що склалися, а саме: відсутність служби, яка б займалася профілактичною дератизацією; зменшення обсягів проведення дератизаційних заходів сільськогосподарськими та іншими підприємствами, місцевими органами влади та самоврядування; сприятливі умови для розвитку та розмноження дрібних ссавців, обов’язок усіх, кого це стосується, – здійснювати боротьбу з епідеміологічно небезпечними гризунами.

У зв’язку з цим Олександрівське упраквління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує про необхідность своєчасного проведення дератизаційних робіт. Це необхідна умова для безпечної життєдіяльності людини та стабільної роботи підприємств різних сфер діяльності.