Увага – лептоспіроз!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в в Кіровоградській області повідомляє, що в області щорічно реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі летальні.

За 2021 рік в області зареєстровано 7 випадків лептоспірозу, 2020 рік – 5,
2019 рік – 6, 2018 рік – 12 , 2017 рік – 11, 2016 рік – 15. За 2022 рік попередні
дані – 5 випадків, із них 2 випадки летальні: Кропивницький район – 2 (Соколівська ТГ, Олександрівська ТГ), Новоукраїнський район – 2 (Новоукраїнська ТГ), Олександрійський район (Онуфріївська ТГ).

Лептоспіроз – це небезпечне захворювання, спільне для тварин та людей. Інфекційна хвороба спричинена збудником – бактерією Leptospira. Носіями лептоспірозу в природі найчастіше виступають інфіковані тварини (хворі та носії збудника). Це переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, промислові тварини (лисиці). Від людини до людини захворювання не передається. Лептоспіри з виділеннями тварин потрапляють в довкілля – воду водоймищ (в більшості випадків непроточних), а в домашній умовах забруднюють продукти харчування. В організм людини збудники найчастіше потрапляють через мікротравми шкіри, слизові оболонки (очі, ніс, рот) при купанні, риболовлі, а також при споживанні забруднених харчових продуктів.

На лептоспіроз часто хворіють рибалки, мисливці на водоплавну дичину, працівники сільського господарства, що доглядають тварин, працівники водно-каналізаційного господарства, жителі, що відпочивають біля водойм в природних вогнищах лептоспірозу та купаються в стоячих водоймах, маючи порізи частин тіла камінням, щебнем, очеретом, осокою тощо.

Інкубаційний (прихований) період хвороби становить 8-14 днів, але може розтягуватись до 20 днів.

Захворювання починається раптово – хворі можуть навіть назвати час його початку. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних уражень нирок, печінки, менінгітів і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні).

Оскільки основними носіями лептоспірозу є мишовидні гризуни та пацюки, необхідно проводити боротьбу з ними доступними методами: як механічними – використання капканів та давилок, так і хімічним – за допомогою приманок з отрутою.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» дератизаційні роботи, особливо на епідемічно значимих об’єктах – це обов’язок як суб’єктів господарювання (підприємств всіх форм власності), так і органів виконавчої влади, місцевого самоврядування.

Пам’ятайте, що лептоспіроз складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань, можуть нагадувати грип чи застуду, або навіть протікати без симптомів. Тому лише оперативне звертання за медичною допомогою та рання діагностика зможуть забезпечити успіх лікування хворих.

Аби зменшити ризики захворіти на лептоспіроз, уникайте перебування у потенційно заражених водоймах та ловлі риби в них, контактів із хворими та інфікованими тваринами, проводьте щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищайте питну воду та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, вчасно проводьте заходи зі знищення гризунів.

Бережіть своє здоров’я!