Відзначаємо 300-річчя Григорія Сковороди

Ми часто бачимо його портрет на гривневих купюрах та зовсім мало знаємо про життя цієї людини. Григорій Савович Сковорода – мислитель, філософ, письменник, композитор, педагог…

Цього року виповнюється 300 років з часу народження на нашій землі великого сина українського народу. Він, і через три сотні літ, залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу згуртуватись у непросту і відповідальну добу для України.  Донести слово видатного філософа до якомога більшої кількості людей намагається центральна бібліотека. В читальному залі книгозбірні розгорнута книжкова виставка «Стежками Григорія Сковороди». Літературний портрет «Він мудрий словом, розумом, життям…» проведено для учнів ВСП ПТУ №16.  Працівники бібліотеки розповіли присутнім про цікаві факти  із біографії великого українця, адже увага до вчення Григорія Сковороди росте з кожним днем. Людина, саме життя якої було оригінальним творінням, що відреклася від усього мирського і пішла у світ, щоб знайти в ньому клітинку для себе. Знайшов, але, як сам сказав : «Світ ловив мене, але не впіймав». Бо його знання, вміння, роздуми дуже глибокі й об’ємні. У своїх розповідях бібліотекарі підкреслили, що і в ХХІ столітті його життя є прикладом високої моральності,  щирості і чесності. Саме таким був філософ, поет, байкар,  співак, великий учитель  –  Григорій Сковорода.

Захід супроводжувала цікава мультимедійна презентація, де демонструвалися фото та відео матеріали, звучали пісні на слова Г.Сковороди.  Також працівники книгозбірні читали поетичні твори та  афоризми видатного філософа. Були озвучені особливо важливі сучасні погляди Григорія Савовича на сутність людського буття: хто ми, і в чому щастя. 

Цього року ми відзначаємо 300-річчя Григорія Сковороди в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується воєнними злочинами проти української спадщини. Вороги намагаються стерти українську історію та ідентичність. Знищити українську культуру – одна з їхніх стратегічних цілей в цій війні. Російські окупанти знищили на Харківщині музей Григорія Сковороди – легендарного українського філософа та мислителя, висловлювання якого цілком актуально звучать і сьогодні. Кожне його слово доводить, що ворог може розбомбити наші музеї та будинки, загрожувати та шантажувати, але він не забере нашої пам’яті та нашого стійкого бажання відстояти незалежність України. У Григорія Сковороди є слова: “Без свободи не міг я лишитися”. Це так само про нашу свободу. Свободу самовизначення, проти якої ведуть війну російські війська. Окупанти знищили музей, де в останні роки життя творив Григорій Сковорода, і де був похований. Але вони не знищать пам’яті та наших цінностей.