В селищі відбулись збори громадян!!!

В селищі Олександрівка, біля автобусної станції, 10 серпня 2019 року проведено зібрання громадян селища, яких хвилювало питання ремонту мосту через річку Тясмин, шляхопроводу через залізничну колію та ділянки дороги між мостом і шляхопроводом.  Це питання також хвилює і селищну раду. Тому на зібрання громадян прибув селищний голова Безпечний О.І та секретар селищної ради Воронін Ю.О. з метою довести до жителів селища, що виконавчий апарат селищної ради та депутатський корпус протягом 2015-2019 рр. в цьому напрямку здійснював відповідні заходи, які не привели до позитивного результату з причин не залежних від селищної ради. Під час зібрання були присутні засоби масової інформації державного рівня, які зафіксували відповідне відео звернення громадян до Президента України В.Зеленського.

Тому коротко, для ознайомлення, висвітлюємо громаді причини незадовільного стану мосту через річку Тясмин, шляхопроводу через залізничну колію та ділянки дороги між мостом і шляхопроводом та заходи, які проводились селищною радою з метою вирішення цих проблем.

 

Інформація про вжиті заходи

 

До 2009 року міст через р. Тясмин з ділянкою дороги між мостом та шляхопроводом та безпосередньо сам шляхопровід через залізничну колію обслуговувались автодором.

В 2009 році виконавчим комітетом Олександрівської селищної ради дані споруди було поставлено на баланс Олександрівської селищної ради (№55 від 30.04.09 р.), а рішенням від 30.04.2009 року №77 було передано на баланс КП «Оберіг».

З 2009 року Олександрівська селищна рада розпочала вживати заходи щодо передачі даних споруд з комунальної власності у державну. В 2013 році Олександрівською селищною радою було прийняте рішення від 08 лютого 2013 року №643 «Про ініціювання передачі ділянки дороги Н-14 Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв км 0+000 1+346 разом з мостом через р. Тясмин та шляхопроводом через залізничну колію ДП «Одеська залізниця» з комунальної у державну власність.

В 2014 році Олександрівською селищною радою було направлено лист від 25 квітня 2014 року №256/02-30 голові райдержадміністрації Шпирці С.В. та голові райради Марфулі М.М. щодо вирішення питання передачі відрізку дороги Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв з мостом через р. Тясмин та шляхопроводом через залізничну колію ДП «Одеська залізниця». Питання не вирішене.

Олександрівською селищною радою спільно з управлінням капітального будівництва обласної державної адміністрації в 2015 році розроблено проектно-кошторисну документацію: «Реконструкція шляхопроводу через залізничну колію в смт Олександрівка Кіровоградської області» вартість реалізації проекту становить 18066,478 тис грн. та «Реконструкція мосту через р. Тясмин та ділянки дороги між мостом та шляхопроводом у смт Олександрівка Кіровоградської області» вартість реалізації проету становить 28971,414 тис грн, що розроблена ТОВ «МІСТПРОЕКТ». Загальна вартість реалізації даних проектів в цінах станом на 09.07.2016 року складає за зведеним кошторисним розрахунком 47037,892 тис. грн.

В 2016 році Олександрівською селищною радою було повторно прийняте рішення про надання згоди на безоплатну передачу майна з комунальної власності територіальної громади смт Олександрівка у державну власність (рішення №279 від 23 грудня 2016 року). Згоди не отримано.

В 2018 році Олександрівською селищною радою не здійснювався поточний ремонт відрізку автодороги Н-14 взв’язку з тим, що були передбачені видатки (кошти) з державного бюджету обласному бюджету – 4,5 млн.грн на проведення цих робіт, але роботи так і не були проведені.

Олександрівська селищна рада неодноразово починаючи з 2015 року зверталась листами до обласної державної адміністрації, обласної ради, служби автомобільних доріг у Кіровоградській області, Прем’єр-міністра України, міністерства інфраструктури України та до народного депутата України Довгого О.С. Останні листи адресатам направлені      04 квітня 2019 року.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 квітня 2019 року №687 «Про затвердження переліку об’єктів капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, фінансування яких буде здійснюватися у  2019 році» передбачено на капітальний ремонт 5,8 млн. На виконання п.5 даного розпорядження, Олександрівською селищною радою прийнято рішення №855 від 24 травня 2019 року «Про визначення замовника робіт по ремонту дороги по вул. Дружби, вул. Незалежності України (від перехрестя з Н-14 до перехрестя з Н-01) в смт Олександрівка» ДП «Агентство місцевих автомобільних доріг».

На даний час ДП «Агентство місцевих автомобільних доріг» оголошено тендерну процедуру (відкриті торги) по системі «Прозоро» щодо проведення ремонту дорожнього покриття на відрізку автодороги від перехрестя з Н-14 до перехрестя з Н-01, торги не відбулись в зв’язку з поданням однієї тендерної пропозиції. Оголошено повторну тендерну процедуру, завершення подання учасниками пропозицій очікується 15.08.2019 року.

З метою уникнення аварій, здійснено підсипку ям в серпні 2019 року, так як поточний ремонт до проведення капітального ремонту є не ефективне використання коштів селищного бюджету.

Селищна рада будь – які кошти на проведення капітального ремонту мостів та ділянки дороги між мостами з 2009 року по даний час не отримувала. Кошти в сумі 5,8 млн грн. до Олександрівської селищної ради також не надійдуть, в зв’язку з тим що замовником робіт та розпорядником коштів є ДП «Агентство місцевих автомобільних доріг» Кіровоградської обласної державної адміністрації.