ЗУСТРІЧ КЕРІВНИЦТВА ОЛЕКСАНДРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ З КОЛЕКТИВОМ ПРАЦІВНИКІВ КНП «ОЛЕКСАНДРІВСЬКА ЛІКАРНЯ»

27 липня 2021 року для обговорення та знайдення можливих шляхів вирішення ситуації з затримки виплати заробітної плати в КНП «Олександрівська лікарня» була проведена робоча зустріч керівників Олександрівської селищної ради з трудовим колективом.В обговоренні питань участь взяли:  селищний  голова – Олександр  Безпечний, перший заступник селищного голови – Володимир  Осипенко, секретар селищної ради  – Віталій  Брайко, начальник  фінансового відділу – Валентина  Шията. 

Вони  зазначили, що видатки на заробітну плату в попередні роки здійснювались за рахунок медичної субвенції, яка надходила до місцевих бюджетів і перераховувалась до Олександрівської лікарні.

З 2020 року видатки на заробітну плату здійснюються з державного бюджету через Національну службу здоров’я України згідно отриманих пакетів послуг. Для забезпечення отримання даних пакетів (виконання вимог) необхідно було придбати ряд обладнання. Місцева влада у 2020 році рік повністю підтримала пропозиції лікарні і виділяла кошти в сумі 1245,2 тис грн. на придбання дороговартісного обладнання.

При формуванні бюджету Олександрівської селищної територіальної громади на 2021 рік за рахунок надходжень податків та зборів, що сплачуються платниками податків, які здійснюють свою діяльність на території селища, КНП «Олександрівська лікарня» затверджено видатки в сумі 5619,0 тис грн. На протязі січня – червня збільшено планові призначення даного закладу на 734,6 тис грн., в цілому станом на 1 липня планові призначення складають 6353,3 тис грн, в тому числі:

  • на заробітну плату з нарахуваннями 1129,0 тис грн.;
  • на розрахунки за енергоносії 2491,0 тис грн.;
  • на придбання продуктів харчування 450,0тис грн.;
  • на придбання медикаментів 1180,0тис грн.;
  • інші видатки 1103,3 тис. грн.

КНП «Олександрівська лікарня» не надала чітких розрахунків до селищної ради, щодо коштів які передбачила на 2021 рік Національна служба здоров’я України, а також коштів, що отримує заклад від надання платних послуг.

Маюче незначні ресурси в селищному бюджеті даному закладу направляються кошти різними напрямками, зокрема у вигляді фінансової підтримки.

Відділу освіти Олександрівської селищної ради передбачено кошти на проходження медичних оглядів та бактеріологічне обстеження 366,0 тис грн., які у вигляді платних послуг також надійдуть даному закладу.

На реалізацію програми «Місцеві стимули» селищною радою передбачено 116,0 тис грн.

На реалізацію програми «Цукровий діабет» на 2021-2025 року з селищного бюджету виділено 230,0 тис грн., з державного 1041,8 тис грн.

В зв’язку з обмеженістю в грошових коштах у липні поточного року для розрахунку за захищеними статями видатків бюджетної сфери селищної ради двічі оформлено позику за рахунок єдиного казначейського рахунку в сумі 7655,0 тис грн., з яких лікарні направлено 547,2 тис грн., в тому числі на виплату заробітної плати 397,1 тис грн.

Розглянувши складну ситуацію на початку липня по даному закладу, прийнято рішення щодо додаткового виділення коштів. Проектом рішення «Про внесення змін до рішення селищної ради  від 24 грудня 2020 року № 84 «Про бюджет Олександрівської селищної територіальної громади на 2021 рік», який оприлюднений на сайті селищної ради 6 липня поточного року даному закладу передбачається додатково виділити 500,0 тис грн. Дане питання буде розглянуте на 15 сесії 8 скликання Олександрівської селищної ради 30 липня 2021 року.