У такий складний і важкий час для країни продовжують реєструватись випадки ботулізму. З початку року спеціалісти Держпродспоживслужби регіонів України взяли участь у розслідуванні 54 випадків ботулізму з 60 постраждалими, двоє з яких померло. Після введення воєнного стану в країні зареєстровано 50 випадків захворювання з 55 постраждалими. За аналогічний період минулого року на ботулізм захворіли 57 людей, із них 7 померли.
Цьогоріч летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього приготування та риби – тараньки, придбаної з рук в місці стихійної торгівлі.
Зокрема на Кіровоградщині з початку року лабораторно підтверджено один випадок ботулізму з двома потерпілими в м. Новомиргород Новоукраїнського району. Захворювання двох чоловіків 54 та 26 років було пов’язане із вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування.
За результатами розслідування випадків ботулізму в Україні у 2022 році встановлено, що 24 випадки з 29 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 18 випадків із 21 постраждалим, овочеві – 4 випадки з 5 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 20 випадків (21 постраждалий) пов’язано із в’яленою, жареною рибою (15 випадків із 16 постраждалими – домашнього приготування, 4 – придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 10 випадках, за попередніми даними, захворювання, ймовірно, пов’язано з продукцією промислового виробництва (8 – рибна продукція, 2 – м’ясна), серед яких у 5 випадках виробника не встановлено, у тому числі за 2 випадками проведення протиепідемічних заходів триває.
Нагадаємо, що ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби, будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо), а також після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
м’ясних та грибних консервів;
консервів домашнього приготування;
якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Перші симптоми захворювання на ботулізм найчастіше виникають через 12 –24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути і раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
сильно виражена сухість у роті;
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
запаморочення;
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
ураження м’язів шиї та кінцівок.
Ознаки ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, через що виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Олександрівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує:
за будь яких симптомів розладу шлунково-кишкового тракту, особливо найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! При ботулізмі госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Пам’ятайте: хворобі легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не минає безслідно. Наразі консервована продукція домашнього приготування є поширеним продуктом тривалого зберігання.
Рекомендовано: м’ясні, рибні консерви, паштети вживати тільки після термічної обробки перед безпосереднім вживанням страв.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.