Перед початком осіннього сезону, що характеризується збиранням громадянами дикорослих грибів, не зайвим буде пригадати про ризик отруєння ними. На жаль, наразі в Кіровоградській області вже є перший випадок грибного отруєння. У стані середньої важкості до лікарні потрапив 12-річний житель Олександрійського району після того, як поласував дикорослими печерицями, зібраними власноруч. Отруєння організму ймовірно викликали токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які можуть знаходитись в грибах.
Олександрівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає населення про небезпеку отруєння грибами та нагадує, що з метою запобігання можливості отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:
- Найкраще взагалі відмовитися від споживання дикоростучих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельних мережах з документами, підтверджуючими їх походження.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Якщо збираєте гриби, уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам’ятати, що при порушенні технології заготівлі, навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. При недотриманні всіх правил технології консервування, гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
При появі симптомів отруєння зволікати не можна, а одразу ж потрібно викликати швидку допомогу. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.
До приїзду лікарів можна промити хворому шлунок слабким розчином марганцівки або сольовим розчином. Розчинити у воді 40-60 грам активованого вугілля і дати випити. Аби відновити водно-солевий баланс після надання першої допомоги, необхідно пити багато рідини – міцного чаю чи злегка підсоленої води. В жодному разі не можна вживати алкоголь, який лише сприятиме всмоктуванню отруйних речовин і токсинів у кров.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти для лабораторного дослідження – це допоможе швидше з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Прислухайтесь до зазначених порад, бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!