Чи надаються фінансові преференції підприємцям, які створюють нові робочі місця?

Існує декілька різних програм підтримки підприємців, які створюють нові робочі місця, зокрема і новий державний проєкт «Доступні кредити 5-7-9%».

Найбільш дієвою програмою, що реалізується службою тривалий час, є компенсація витрат на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У разі працевлаштування за сприянням Державної служби зайнятості зареєстрованого безробітного на новостворене робоче місце до роботодавця, який вже застосовує найману працю хоч би одного працівника, такому роботодавцю центром зайнятості можуть компенсуватися витрати на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом року.

Існує декілька обов’язкових умов для компенсації витрат на сплату єдиного внеску, зокрема:

  1. Новостворене робоче місце повинно відповідати терміну, викладеному у Законі України «Про зайнятість населення».
  2. Компенсація не надається окремим категоріям роботодавців. Наприклад, не можуть претендувати на компенсацію підприємці, які мають заборгованість зі сплати єдиного внеску або визнані банкрутами.
  3. Компенсація надається суб’єктам малого підприємництва, які провадять діяльність у визначених пріоритетних сферах господарської діяльності. Або компенсація надається роботодавцям, які працевлаштовують громадян квотних категорій.

Ще однією умовою для надання компенсації є те, що роботодавець має гарантувати застосування праці найманої особи на строк не менше ніж на 2 роки. Таке гарантування забезпечується ознайомленням роботодавця з необхідністю повернення коштів у разі звільнення працівника. Мова не йде про звільнення з будь-якої підстави. Наприклад, працівник може звільнитись за власним бажання. Кошти в цьому разі не повертаються і розглядається питання про прийом іншої особи на таке робоче місце.

А от якщо звільнення відбувається за згодою сторін або з ініціативи роботодавця, то кошти повертаються.

Для отримання права на компенсацію роботодавець може протягом двох місяців з дати прийому на роботу працівника подати до центру зайнятості заяву довільної форми, до якої додається інформація встановленого зразка.

На підставі цих документів, інформації, наявної в центрі зайнятості, протягом 5 робочих днів приймається рішення про виплату компенсації.

Детальну інформацію з зазначених питань є можливість отримати шляхом звернення до найближчого центру зайнятості або на Інтернет-сторінках Державної служби зайнятості. Консультації надаються також працівниками відділу організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості за телефоном 22-15-41.