Чи передбачені додаткові фінансові стимули для підприємців, які створюють нові робочі місця для окремих категорій громадян, наприклад внутрішньо переміщених осіб?

Законодавство передбачає додаткові механізми стимулювання підприємців до створення нових робочих місць для внутрішньо переміщених осіб.

Передбачена компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування безробітних на умовах строкових трудових договорів.

Компенсація виплачується в розмірі фактичних витрат на оплату праці осіб, але не вище середнього розміру заробітної плати штатного працівника, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць.

Зазначені витрати включають основну, додаткову заробітну плату, суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на такі виплати.

Компенсуються витрати роботодавця протягом 6 місяців, за умови, що для внутрішньо переміщеної особи буде гарантоване робоче місце на період у 2 рази довший. Компенсація проводиться за кожен непарний місяць роботи протягом першого року роботи переселенця.

Компенсація не здійснюється у разі, якщо роботодавець:

  • має заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • визнаний в установленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство.

У разі працевлаштування особи, за яку така компенсація вже була виплачена, компенсація також не здійснюється.

Період компенсації може бути збільшений до 12 місяців за рішенням обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення.

Це стосується тих внутрішньо переміщених осіб, які належать до квотних категорій громадян. А це, серед іншого, особи передпенсійного віку, молодь, що вперше шукає роботу та деякі інші категорії громадян.