День української мови та писемності

09 листопада в Україні відзначають День писемності. Дата свята вибрана не випадково, адже саме у цей день також вшановують пам’ять Нестора-Літописця, який заклав основу для писемної української мови.

В закладах освіти Олександрівської територіальної громади до Дня української писемності та мови пройшли цікаві та різноманітні заходи: квести, виховні години, вікторини, бібліотечні уроки, виставки книг «Мова – душа народу».

Під час свята були проведені конкурси читців на краще декламування віршів рідною мовою та конкурси на знання української мови й приказок, тематичні уроки, виховні години, тематичні виставки плакатів і малюнків, інформаційні хвилинки та усні журнали «День української писемності та мови», тематичні подорожі «Мова моя солов’їна», мовознавча гра «Веселкова наша мова».

Заходи були спрямовані на формування в здобувачів освіти почуття краси рідної мови, національної гідності, мовних здібностей, виховання любові до національних традицій, народної мудрості, краси і гармонії рідного слова.
Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.

З нагоди Дня української писемності та мови депутати Олександрівського ПД провели акцію “Розвивай українську, щебечи солов’їною” серед вихованців КЗПО “Олександрівський ЦДЮТ”. Під час акції всі присутні розшифровували ребуси та розгадували кросворд на тему “Слово, моя ти єдина зброя”, дізнавалися цікавинки про виникнення нашої писемності, пізнавали розмаїття рідної української мови та дарували гарний настрій один одному.

Традиційно у цей день всі заклади освіти долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності.

Також у написанні диктанту взяли участь начальник відділу освіти Олександрівської селищної ради Сергій Тимко, працівники відділу освіти та працівники КУП «Олександрівський ЦПРПП».