Крути – символ національної честі

 Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що стали на захист незалежності своєї Вітчизни. 29 січня 1918 року на жертовному вогні в ім’я незалежності України згоріли триста молодих життів. Їхній подвиг став символом героїзму та відданості й водночас національної трагедії.

З метою вшанування пам’яті загиблих під Крутами центральна бібліотека Олександрівки провела  історичний екскурс «В понурій пам’яті віків – світити завжди будуть Крути». Присутні з цікавістю прослухали розповідь бібліотекарів про перебіг подій більш як столітньої давності. Працівники книгозбірні наголосили, що  не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя. Було проведено історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. На закінчення заходу присутнім запропонували ознайомитися з матеріалами виставки-меморіалу «Під Крутами юність зійшлася на герць», в яких відображена ця історична подія. Користувачам бібліотеки пропонували книги, статті,  художні твори, поезії, невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, статті і виступи видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 років.  

Подвиг юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії і нашій пам’яті, як символ національної честі, патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежність нашої держави. Факел героїзму,  запалений студентами 29 січня 1918 року під Крутами, й далі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь.