«Волосожар» приймав гостей в Олександрівському краєзнавчому музеї

15 липня в комунальній установі «Олександрівський краєзнавчий музей» Олександрівської селищної ради Кропивницького району проведено засідання клубу «Волосожар».

Це перше засідання «Волосожару», що створений для тимчасово переміщених осіб і має на меті вести мову про українську історію, культуру, мову та про культурні традиції й історію Олександрівщини. Волосожаром на берегах Тясмину у старі часи називали зоряне скупчення в сузір’ї Тельця, що має наукову назву Плеяди або Стожари та добре видно вночі неозброєним оком.

На засіданні клубу «Волосожар» т.в.о. директора музею Василь Білошапка, який вів засідання, повідомив цікаві факти про українську мову.

Бібліотекар відділу обслуговування комунального закладу «Центральна бібліотека» Олександрівської селищної ради Людмила Безверха розповіла присутнім про відомого українського письменника Івана Білика і його історичний роман «Меч Арея», що був заборонений радянською владою, а автора звинуватили в українському буржуазному націоналізмі. Людмила Безверха презентувала також книжкову виставку про  письменника «Грані таланту».

Методист фольклорного жанру комунальної установи «Центр культури та дозвілля» Олександрівської селищної ради Валерія Рябенко чудово виконала українські пісні. Їй підспівували усі присутні.

Учасниками засідання клубу були начальник відділу культури та туризму Олександрівської селищної ради Людмила Гунько та помічник народного депутата України Олеся Довгого Катерина Бондаренко.

Катерина Бондаренко виступила перед присутніми на заході й розповіла про роботу Олеся Довгого з підтримки тимчасово переміщених осіб та Збройних Сил України. Катерина Бондаренко від імені Олеся Довгого вручила подарунки учасникам засідання. За підтримки Олеся Довгого для гостей було накрито солодкий стіл. Учасники засідання, серед яких було десятеро людей різного віку, які через війну змушені були залишити рідні домівки і переселились в Олександрівку, щиро подякували Олесю Довгому та його помічникові Катерині Бондаренко за увагу до них.

Начальник відділу культури та туризму Олександрівської селищної ради Людмила Гунько закликала тимчасово переміщених осіб більше відвідувати заклади культури, долучатись до аматорських колективів.

Засідання клубу «Волосожар» планується проводити один раз на місяць.